Nagycsepely a Wild & Free otthona

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Nagycsepely, melynek eredete visszanyúlik a XII. századba, egy olyan kis Somogy megyei település, mely bár nagyon könnyen megközelíthető, mégis távol van a városok zajától. Egy igazi ékszerdoboz község Somogy megyében, a Siófoki járásban. Somogy megye északi részén, a Külső-Somogyi dombságban található csodaszép környezetben.

Balatonszárszótól 10 km-re Balatonföldvártól 15 km-re fekszik. Zsáktelepülés: szilárd burkolatú úton csak északról, Szólád irányából közelíthető meg. Tökéletes a nyugalom egész Nagycsepelyen.

Nagycsepely nevének eredetét ugyancsak vitatják. Az egyik feltevés szerint az 1150-ben lejegyzett Sepel személynévből (mely török vagy szláv eredetű), egy másik szerint a magyar népies cseplye ~ csepely »sarjadék erdő, bokros cserjén hely« jelentésű szóból származik. A nagy előtag megkülönböztető szerepű, és a 20. század elején kapta a község, az országos közigazgatási rendezéskor.

Comments are closed.